17 Січня, 2020

Небезпечні фактори пожежі – етап розрахунку часу і шляхів евакуації людей

В сучасних умовах розвитку нашої країни та її економіки (країн які розвиваються) необхідним і визначальним показником пожежної безпеки населення є їх кількісний показник ефективності безпечної евакуації людей при виникненні НС з різної складності й категорійності приміщень.

Безліч досліджень щодо цього питання було здійснено, на жаль, лише в минулому столітті та при умовах, які не вирішують питання сьогоденних новобудов і категорій складності будівель. Відомим дослідником питання розрахунку небезпечних факторів пожежі (НФП) при евакуації сміливо можна вважати Ю.А. Кошмарова, який зробив прорив у даній сфері та дослідив вплив різних НФП на людину через застосування математичних моделей.

Небезпечний фактор пожежі – це сукупність природніх чи техногенних чинників, які при виникненні пожежі негативно впливають на здоров'я людини в певному проміжку часу і просторі.

НФП є:
1. Полум'я (вогонь) – це видима частина простору (зони вогню), в середині якої відбувається процес окислення (горіння) і проходить тепловиділення, а також генеруються газоподібні токсичні продукти при постійному відборі кисню із зони пожежі.
2. Підвищена температура середовища – є параметром стану приміщення, яке заповнюється полум'ям.
3. Токсичні продукти горіння – фактор, який кількісно характеризується парціальною щільністю чи концентрацією кожного виду токсичного газу.
4. Дим – це кількісний параметр який ще називають оптичною концентрацією диму.
5. Зниження концентрації кисню.

Вищенаведені складові небезпечних факторів (чинників): температура середовища, парціальна щільність кисню і токсичних газів, оптична щільність диму є параметрами стану середовища, як заповнюють приміщення при пожежі. Вони також характеризують властивості газового середовища в приміщеннях будівлі осередку пожежі. Тобто, починаючи з моменту виникнення пожежі та процесу її розвитку всі параметри постійно змінюються в часі.

ВИСНОВОК: сукупність цих залежностей – складають суть динаміки небезпечних чинників пожежі!

Необхідно зауважити – при розгляді впливу НФП на людину використовують так звані – гранично допустимі значення параметрів стану середовища в зоні перебування людей при НС. На даний момент, у XXI ст. провідні країни світу почали використовувати комп'ютерне моделювання розвитку НФП та враховують додатково параметри поведінки людини (в т.ч. різної вікової категорії, з проблемами руху чи обмеженої дієздатності, природнього сезону) «ефект паніки» та інше.

Отже, розрахунок часу евакуації має враховувати розрахунок впливу значень небезпечних факторів пожежі на людину. Це обумовлено й профільним ГОСТ-91! Адже визначити лише одним розрахунком час евакуації – не достатньо, бо окрім того що він є певною величиною часу, яка не враховує настання критичних для стану здоров'я людей чинників пожежі – НФП.

Наша компанія AIMEICE здійснює розрахунок часу та шляхів евакуації людей з приміщень з врахуванням небезпечних факторів (чинників) пожежі за найгіршим сценарієм та із застосуванням сучасних програмних комплексів і математичних моделей поведінки!
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83