07 Травня, 2020

Визначення оптимальних шляхів евакуації людей з будівлі при пожежі

Розрахунок шляхів і часу евакуації людей при пожежі з будь-якого типу приміщення проводиться шляхом прокладання шляхів (маршрутів) руху людей до виходу назовні з будівлі, тому правильний вибір та прорахунок кожної ділянки руху є важливим і ключовим етапом розрахунку.

Відповідно до діючих ДБН та профільного ДСТУ 8828:2019 вибір оптимальних шляхів евакуації людей з будівлі здійснюється шляхом попереднього візуального огляду планів приміщень, їх архітектурно-конструктивних рішень, перешкод на маршрутах руху персоналу чи відвідувачів ,а також відповідно до обмежень протипожежного законодавства.

Надалі розглянемо на прикладах кожний тип об'єктів відповідно до Державних будівельних норм:

ДБН «Громадські будівлі та споруди» - говорить про те, що шляхами евакуації можуть служити усі доступні маршрути руху людей назовні з будівлі, окрім ліфтів та деяких обмежень зовнішніх сходів. Також в залежності від ступеню вогнестійкості будівлі є обмеження по кількості людей, які можуть одночасно використовувати евакуаційних вихід (загальне обмеження – не більше 50 чол. на один вихід). Зрозуміло, що сходами типу С3, як шляхами евакуації не можуть користуватися дошкільні чи шкільні заклади. Це даним ДБНом прямо забороняється!

ДБН «Пожежна безпека об'єктів будівництва» - даний нормативний документ допускає використання усіх можливих коридорів, сходових маршів, сходів типу С1-С3 та евакуаційних виходів, як шляхів евакуації людей, проте з деякими винятками в залежності від інженерних, конструктивних чи архітектурних рішень! Наприклад, не допускається пролягання шляхів евакуації людей з будівлі через ліфтові холи та використання самих ліфтів. По-друге, заборонено використання шляхів, які проходять через протипожежні екрани та через покрівлю. По-третє, не допускається використання маршрутів руху людей при евакуації через приміщення, які повинні бути зачинені згідно з умовами їх експлуатації. Звичайно, потрібно врахувати обладнання будівлі декількома евакуаційними виходами при одночасному знаходженні більше 50 чоловік (це константа). Також обов'язково попередньо проаналізувати приміщення на предмет: довжини коридорів (більше 60 м необхідно обладнувати протипожежними перегородками 2-го типу), ширини дверей та виходів. І в загальному, ширина та висота шляхів евакуації відповідно до призначення будинку повинна бути не менше h – 2,0 м та шириною – 1 м.

ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» - жорстко вводить обмеження та вичерпний перелік вимог до шляхів евакуації людей з інвалідністю. Так, наприклад, заборонено використання сходами типу С3, як шляхами евакуації чи розташування місць (роботи, навчання, відпочинку, обслуговування) для людей-інвалідів на максимально віддалених відстанях від виходів (не повинно перевищувати 30 м, а в деяких випадках 15 м).


Наведений перелік далеко не обмежений та не вичерпний..!

Отже, розрахунок часу евакуації людей не може обійтись без попереднього аналізу будь-якої будівлі на предмет доступності й безпечності шляхів евакуації відповідно до діючих ДБН Це важливий етап розрахунку евакуації та небезпечних чинників пожеж!

Наша компанія і фахівці роками вивчаються дане питання та підберуть оптимальні варіанти шляхів евакуації людей з Ваших приміщень, нададуть ґрунтовні пояснення обраних маршрутів та пройдуть пожежну експертизу!

Замовляйте розрахунок шляхів і часу евакуації в нашій компанії – АЙМЕЙС.
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83