05 Лютого, 2020

Нормативне регулювання розрахунку шляхів і часу евакуації людей

Вітчизняне законодавство у сфері пожежної безпеки, зокрема регулювання питання розрахунку часу чи шляхів евакуації людей при пожежах успадкувано Радянським Союзом. В процесі розвитку та історії становлення власної незалежності розпочався процес формування власного протипожежного законодавства, його уніфікація, кодифікація та унормування під сучасні вимоги, в тому числі, на підставі міжнародного досвіду чи зобов'язань. Цікавим досвідом для наслідування може слугувати ЄС та США – їхні стандарти (ISO), які визнані в усьому світі.

Що ж стосується питання розрахунку часу евакуації людей з приміщень при НС то основоположним документом залишається – «ГОСТ 12.1.004-91 ССБП». Даний ГОСТ, якщо коротко, дає відповідь на запитання: «А як же рахується евакуація людей та небезпечні чинники пожежі?». Тобто в документі сформована методологія обрахунку евакуації людей з набором математичних формул та рівнянь в залежності від типу об'єкта розрахунку, шляхів евакуації та небфакторів розвитку пожежі.

Наступні нормотворчі документи визначають специфічні вимоги до приміщень в частині розрахунку шляхів та часу евакуації при пожежі, наприклад:

«ДБН В.1.1.7-2016» - цей документ регулює вимоги до безпечної евакуації людей через евакуаційні шляхи і виходи на об'єктах СС1-СС3.

«ДБН В.2.2-9:2018» - даним документом передбачено регулювання пожежної безпеки на об'єктах громадського типу, тобто загальнодоступних будинків. Основними вимогами ДБН є влаштування таких безпечних об'ємно-конструкторських, -планувальних рішень до споруд в частині евакуаційних шляхів, виходів, проходів та коридорів.

«ДБН А.2.2-3:2014» - НПА врегульовано питання розділу проектної документації на будівництво в частині протипожежної безпеки, а саме: Звіту на розрахунок евакуації при пожежі – це документ в якому здійснено розрахунок евакуації та зазначено безпечний час евакуації до настання небезпечних факторів пожежі з візуальним відображенням шляхів безпечної евакуації на планах приміщень об'єкту розрахунку.

«ДБН В.2.2-40:2018» - ДБНом передбачені вимоги в частині дотримання пожежної безпеки до приміщень в яких можуть знаходитись маломобільні групи населення (люди з інвалідністю). Документ має ряд специфічних вимог до шляхів та маршрутів руху людей з інклюзивністю, їх безпеки та робочих місць.

Наша компанія в процесі розрахунку часу евакуації використовує усі наявні законодавчі документи та пов'язані з ними вимоги і обмеження, в тому числі за допомогою власного ПЗ «Eva-APP», що у свою чергу сприяє точному і професійному розрахунку Звіту на евакуацію!

Замовляйте...
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83