11 Лютого, 2018

Розрахунок шляхів евакуації в кінозалі

Виникнення пожеж на об'єктах масового скупчення людей, подібних таким, як торгово-розважальні центри, кінотеатри, кінозали, криті спортивні споруди, виробничі приміщення, несуть в собі небезпеку появи людських жертв. До об'єктів такого роду висуваються особливі вимоги, продиктовані протипожежною безпекою. Головна вимога – можливість проведення евакуації людей за досить короткий час у разі потреби.

Час, який може знадобитися на евакуацію, має враховуватися вже на етапі проектування будівлі або споруди. Безпечне евакуювання забезпечується наявністю необхідної кількості евакуаційних маршрутів і виходів, що володіють достатньою пропускною здатністю.

Перелік вимог до планування і облаштування будівель міститься в ГОСТ 12.1.004 - 91, який регламентує норми пожежної безпеки при виникненні надзвичайних ситуацій при евакуації людей з будівель – ці всі розрахунки описуються у Звіті, який компанія Аймейс виконає в найкоротші терміни, з мінімальною ціною і абсолютною якістю.

Розвиток пожежі завжди супроводжується поширенням в просторі небезпечних факторів, до яких відносяться:
• висока температура навколишнього середовища, викликана великою кількістю теплової енергії, що виділяється при горінні і тлінні;
• небезпечна ступінь задимлення з вмістом токсичних газів;
• дефіцит кисню, який активно поглинається полум'ям.

Основним і найбільш ефективним заходом захисту людей від впливу перерахованих факторів при пожежі, є своєчасна та безпечна евакуація.

Вирішення цього завдання починається з аналізу проектних рішень у відповідній частині. Проводиться оцінка геометричного обсягу приміщень об'єкта, а також обсягу, займаного меблями і встановленим обладнанням. На підставі цих оцінок визначається вільний обсяг приміщень. Для оцінки пожежної безпеки будівлі в частині можливості проведення своєчасної евакуації, проводиться розрахунок часу поширення небезпечних факторів пожежі та досягнення ними небезпечних для життя людини значень. Для виконання такого розрахунку беруться до уваги особливості внутрішнього планування будівлі, матеріали, з якого воно побудовано, а також матеріали, використані для внутрішнього оздоблення. Розрахунок часу евакуації людей компанією Аймейс здійснюється спеціалістами за допомогою програмного забезпечення, розробленого власними силами компанії, що скорочує необхідний час розрахунку і формування Звіту, а також усуває суб'єктивний фактор розраховувача.

Розрахунок здійснюється на основі моделювання появи загоряння і його розвитку в часі.Моделювання здійснюється на підставі аналізу різних схем виникнення горіння в тій чи іншій частині приміщення. Розглядаються найбільш несприятливі сценарії розвитку подій. Для визначення такого сценарію може знадобитися аналіз декількох можливих схем. При моделюванні процесу розвитку загоряння в часі, приймається спрощення, що припускає роздільний вплив кожного з факторів пожежі на людину. Це обумовлено тим, що розрахунок комплексного впливу всіх факторів, з урахуванням їх взаємного впливу один на одного, виконати практично неможливо.

Всі можливі похибки розрахунків компенсуються застосуванням коефіцієнта безпеки при визначенні достатності необхідного часу евакуації. В результаті даного розрахунку отримують час так званої критичної тривалості пожежі. Ця розрахункова величина визначається як час, протягом якого, починаючи з моменту загоряння, хоча б один з пожежних факторів досягає критичного значення. Час критичного розвитку пожежі визначається для кожної з розрахункових схем його виникнення. За основу приймається найменше з отриманих значень. Час евакуації визначається як час, протягом якого здійснюється висновок (евакуація) людей з об'єкту виникнення загоряння, не піддаючи їх впливу чинників, що викликають негативний вплив на здоров'я.

Розрахунок часу, необхідного для евакуації людей, проводиться з урахуванням пожежного плану евакуації, наявність якого обов'язкова на кожному об'єкті, контингенту евакуйованих (дорослі, діти, люди похилого віку), пори року (наявність людей в зимовому одязі). Проводиться розрахунок середньої швидкості руху людей, визначається пропускна здатність коридорів, сходів, дверних прорізів, тамбурів, які долаються під час руху людського потоку. На підставі цих даних з використанням спеціальних формул, що містяться в нормативних документах, визначаються норми часу, необхідного для безпечного виведення людей з місця загоряння. Можливість здійснення своєчасного виведення людей із зони загоряння, визначається порівнянням часу поширення пожежі з розрахунковим значенням часу евакуації. Приймається, що час поширення пожежі, помножене на коефіцієнт безпеки, не повинно перевищувати час, необхідний для безпечного виведення людей. Значення коефіцієнта безпеки, в залежності від особливостей об'єкта, приймається в межах 0,8 - 1. Об'єкти, для яких результати описаних вище розрахунків виявляються незадовільними, не повинні експлуатуватися. Для них повинні бути розроблені заходи щодо усунення виявлених порушень, що включають перепланування приміщень, створення додаткових аварійних виходів, заміну матеріалів, що підтримують горіння.

Отже, не піддавайте ризику здоров'я та життя людей – замовляйте розрахунок часу евакуації людей в кінозалі, театрі, школі, лікарні, будівлі, споруді, конструкції та на будь-якому об'єкті в компанії Аймейс - професійний та економічний підхід гарантовано!

Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"

Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83