25 Лютого, 2020

Розрахунок часу евакуації людей за оновленим ДСТУ 8828:2019

УкрНДНЦ в січні поточного року прийняв оновлений ДСТУ 8828:2019 на заміну старому ГОСТу!Наша компанія вітає дане рішення та всіляко підтримує, проте, на момент написання даної статті, текст ДСТУ відсутній…

Що ж до проєкту нормативного акту який трапився нам в руки, можливо зробити декілька висновків щодо основних нововведень стандарту у сфері розрахунку часу евакуації людей:

По-перше, і найголовніше визначено декілька способів розрахунку евакуації, це:

  1. Аналітична модель – розрахунок здійснюється методом вибору найвіддаленішої точки приміщення до виходу на зовні. Вибір даного способу розрахунку підходитиме лише для однотипних і конструктивно простих будівель.
  2. Індивідуально-поточна модель – розрахунок евакуації здійснюється за часом виходу останньої людини з приміщення на зовні. Також об'ємом людини слугує її площа горизонтальної проекції, а площа будівлі поділяється на окремі зони. Таким методом можливо рахувати приміщення складної архітектури та планування.
  3. Імітаційно-стохастична модель – розрахунок часу і шляхів евакуації людей з приміщень здійснюється за допомогою комп'ютерного моделювання розвитку пожежі. Розглянутий метод вважається найбільш достовірним та використовується для розрахунку надскладних конструктивних приміщень висотою вище 6 м (амфітеатри, кінотеатри, склади, басейни, стадіони, глядацькі зали і т.д.).

По-друге, визначено набір даних вибору часу початку евакуації людей відповідно до типу приміщення (табличне значення). Це стосується лише громадський будівель чи споруд, поки що... У старому ГОСТі цей час був завжди рівний 0,5 хв.

По-третє, оновлено порядок складання схем (візуальних планів руху) евакуації людей з приміщень.

Отже, можливо зробити висновок про те, що старий стандарт напрошувався вже досить давно на своє оновлення та приведення до сучасних умов. Проте наші нормотворці також не шукали складних шляхів та практично скопіпастили даний ДСТУ у росіян.

Наша компанія "Аймейс" та фахівці ознайомились з оновленим стандартом і готові виконувати розрахунок часу евакуації людей при пожежі з будь-якої архітектурно-планувальної складності об'єктів!
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83