16 Грудня, 2017

Розрахунок категорій приміщень з вибухопожежної та пожежної небезпеки

Розробка будь-якого проекту будівництва складів та/або виробничих приміщень, а також їх реконструкції, не обходиться без розрахунку категорій приміщень з вибухопожежної та пожежної небезпеки. Подібні заходи проводяться для зниження ризику виникнення пожежі, і своєчасної евакуації людей при надзвичайних ситуаціях. За основу розрахунку приймається класифікація об'єктів по вибухо- і пожежної безпеки відповідно до Правил пожежної безпеки в Україні.
Розрахунок категорії пожежної небезпеки проводиться виходячи з розмірів приміщення, основи планування підлоги приміщення, характеристик системи вентиляції при її наявності, характеру розміщення і кількості пожежного навантаження, специфіки технічного процесу.

Перша категорія, (1) категорія А – найвибухонебезпечніша. Вона присвоюється приміщенню, в якому зберігаються горючі гази, рідини легкозаймисті при плюсовій температурі не вище двадцяти восьми градусів за Цельсієм в кількості, необхідній для утворення надлишкового тиску при запаленні парогазоповітряних вибухонебезпечних сумішей, при яких тиск вибуху перевищує 5 кПа.
Наступна категорія, (2) категорія Б – присвоюється приміщенням, що містить горючі пил та волокна, рідини готові спалахнути при температурі вище двадцяти восьми градусів за Цельсієм в кількості, необхідній для утворення пилоповітряної вибухонебезпечної суміші, займання якої створить тиск вибуху, що перевищує 5 кПа.
Приміщення (3) категорій В1-В4 містять горючі та важкогорючі рідини, тверді матеріали і речовини, як горючі так і важкогорючі, будь-які речовини та матеріали, які взаємодіючи з киснем або водою здатні тільки горіти, не викликаючи небезпеки вибуху. Обов'язковою умовою є їх знаходження поза межами конструкцій категорій А та Б.
Приміщення (4) категорії Г містять речовини як рідкі, так і тверді, які в процесі експлуатації, виділяючи тепло, утилізуються. У приміщеннях (5) категорії Д зберігаються негорючі речовини в холодному стані.
Класифікація зон по правилам електроустановок проводиться з метою вибору захисту електроустановок від зовнішніх впливів.

Існує кілька основних цілей, згідно з якими проводиться визначення категорій вибухопожежної та пожежної безпеки:
• вибір систем автоматичного протипожежного захисту (системи пожежогасіння і сигналізація або первинні засоби пожежогасіння – вогнегасники);
• виконання інформаційної функції при організації дій протипожежної служби.
Категоріювання по вибухо- і пожежної небезпеки необхідно проводити вже на етапі проектування об'єкта відповідно до норм пожежної безпеки, викладеними в зводі правил, і відомчими нормами технологічного проектування. Крім того, категоріювання проводиться і в разі зміни функціонального призначення об'єкта.

Якщо Вам потрібен швидкий, якісний результат в розробці категорій приміщень, то кращого виконавця, ніж наша компанія "Аймейс" Вам просто не знайти. Телефонуйте нам і ми виконаємо завдання точно в термін, використовуючи тільки професійний підхід.

Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"

Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83