12 Березня, 2018

Розрахунок шляхів евакуації

Метою розрахунку шляхів евакуації є перевірка відповідності розмірів дверних виходів із будівлі при виникненні надзвичайної ситуації пожежного характеру вимогам безпеки. Критеріями безпеки є своєчасність евакуації, тобто до настання граничних граничних значень небезпечних факторів пожежі, і безперешкодність руху без утворення високих небезпечних густин, що забезпечується достатньою пропускною здатністю шляхів евакуації та евакуаційних виходів. Комунікаційні шляхи приміщення в будівлі займають до 30% відсотків робочої площі конструкцій, тому вибір їх раціональних розмірів має відношення не тільки до безпеки людей, а й до економіки будівництва. Відзначимо, що розрахунок може проводиться і для нормальних умов функціонування будівлі для забезпечення необхідного рівня комфортності руху людей.

Розрахунок, як правило, проводиться в наступному порядку:

1. Ставиться умова, наприклад забезпечення заданого часу руху людей або щільності людських потоків, що пов'язано з небезпекою здоров'я людей при виникненні надзвичайної ситуації або комфортності пересування в межах нормальних умов.

2. Визначається розрахункова чисельність людей.

3. Вибираються найбільш ймовірні шляхи руху людей, що являє собою досить складну задачу, оскільки об'єктивних методів поки не існує. Людиною яка здійснює розрахунок враховує наступні суб'єктивні фактори: люди завжди намагаються рухатися до більш широких і добре помітних виходів; використовують знайомі маршрути руху, тобто покидати будівлю тим самим шляхом, по якому прийшли; рухатися в протилежну сторону від місця виникнення пожежі, хоча при цьому це не завжди оптимальний шлях. Тому, як правило, доцільно оцінити кілька варіантів. Більш точно спрогнозувати напрямки руху людей можна на вже функціонуючому об'єкті з урахуванням сформованого режиму його експлуатації, а також проведених завчасно тренувань тестової евакуації.

4. Визначаються розміри комунікаційних шляхів, внаслідок чого оптимально вирішується ряд задач: ефективна ширина ділянки шляху та частина шляху, яка реально використовується для руху людей.

5. Проводиться розрахунок параметрів руху людей. В даний час для розрахунку шляхів евакуації використовуються формули ГОСТ 12.1.004-91. Компанія Аймейс здійснює розрахунок часу евакуації людей при виникненні пожежі за допомогою власного програмного забезпечення, що мінімізує суб'єктивний фактор та час на формування розрахункового Звіту.

6. Аналізуються отримані результати. Перш за все, перевіряється відповідність результатів розрахунку допустимим значенням часу евакуації і щільності з урахуванням ризику отримання травм людиною. Якщо задані параметри виявилися перевищені, визначаються місця, в яких утворилися скупчення людей: рух відбувається занадто повільно, а щільність людського потоку висока. У цих місцях, шляхом розширення відповідних ділянок, слід забезпечити такий хід процесу евакуації, який відповідав би заданим умовам. Навпаки, якщо в результаті розрахунку значення мають запас часу, то можливим є скорочення розмірів таких ділянок будівлі, які можуть дати найбільший економічний ефект.

Аналіз параметрів комунікаційних приміщень проводиться за результатами розрахунку як при надзвичайній ситуації, так і в нормальних умовах.

Компанія «Аймейс» здійснить такий розрахунок часу та шляхів евакуації людей при пожежі за лічені дні і з мінімальною ціною на ринку України. Професійний результат обчислень – гарантовано!
Приклад розрахунку часу евакуації людей при пожежі з приміщень

Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"

Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83