01 Листопада, 2019

Моделювання евакуації людей при пожежі

Розрахунок часу евакуації людей виник, як необхідність забезпечення потенційної безпеки людей, у випадку вимушеного виходу на зовні із тієї чи іншої будівлі у випадку виникнення небезпечної ситуації і загрози життю відвідувача. Запорукою успіху при евакуації є спрацювання ряду факторів при виникненні пожежі, це: візуальна чи голосова сигналізація про пожежу; поетажні плани евакуації та шляхи руху; протипожежні системи (спринклерне пожежогасіння, системи димовидалення, протипожежні двері, вогнегасники і т.д.).

На превеликий жаль, законодавство України просідає та не відповідає вимогам безпеки сьогодення. Єдиним нормативно-правовим актом розрахунку евакуації залишається ГОСТ прийнятий в далекому 1991 році. З того часу ера будівництва крокує лише вперед, а й відповідно вимоги до безпечної евакуації людей повинні розвиватися та регулюватися синхронно! Даний ГОСТ, на жаль, не відповідає об'єктивним вимогам сьогодення... Це стосується і обмеження Стандарту по: поверховості (більше 9), змішаних потоків руху людей з обмеженими можливостями, висотою приміщень об'єкта розрахунку (більше 6 м) і т.д.

Проте, є й хороша новина, в минулому році ДСНС анонсувало затвердження нового стандарту щодо розрахунку часу і шляхів евакуації людей з приміщень при виникненні пожежі. Даний Стандарт повинен вступити в силу з 01.01.2020 року.

Якщо коротко, вищезазначений Стандарт повинен усунути колізії та невідповідності старого ГОСТу, зокрема:
1. Вирішується питання розрахунку евакуації щодо багатоповерхівок та необмеженої висоти до стелі будівель.
2. Формуються правила евакуації маломобільних груп населення та, відповідно, змішаних потоків. Запроваджуються нові стандарти для ширини коридорів, сходових клітин чи пандусів.
3. Найголовніше, надається право інженеру, який здійснює розрахунок, на вибір того чи іншого методу розрахунку шляхів і часу евакуації людей, зокрема і моделювання!

Детально зупинимось на останньому нововеденню! Моделювання розвитку пожежі - це вид математичного експериментального розрахунку часу евакуації людей з приміщення до виходу на зовні у необхідний час до настання небезпечних чинників пожежі. Даний метод окрім вимог сьогодення ще й відповідає більш точним результатам розрахунку, який отримується на виході. Це досягається завдяки математичному набору необхідних даних в програмному комплексі та різних сценаріїв розвитку надзвичайної ситуації і її кінцевий аналіз-порівння, обрання найгіршого варіанту розвитку пожежі. Метод моделювання дозволяє проаналізувати поведінку, як окремої людини, так і різних сценаріїв руху потоків людей - так званий фактор паніки.

Наша компанія та спеціалісти вже мали досвід моделювання різних об'єктів (школи, лікарні, спортивні комплекси (басейни) та інші). Нижче наведені відеоролики моделювання евакуації людей виконані нами. Замовляйте правильну евакуацію вимогам сьогодення...
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83