09 Січня, 2019

Моделювання процесу розвитку пожежі при евакуації людей з будівлі

Компанія «АЙМЕЙС» не знаходиться на місці та постійно вдосконалюється у сфері розрахунку часу та шляхів евакуації людей з будинків і споруд будь-якої складності. Ми, навіть, пішли далі нашого законодавства та розпочали вивчення і апробацію досвіду інших країн даної сфери. Тому, для розрахунку часу евакуації зрозуміло, що потрібно використовувати новітні інструменти – наприклад, моделювання!

Надалі до Вашої уваги буде представлений власний досвід компанії:

Для проведення розрахунків, розробляється графічна 3D модель будівлі, що включає основні об'ємно-планувальні рішення приміщень. Для обчислення всіх небезпечних чинників пожежі створюється розрахункова сітка із кроком розрахункової ланки 0,5 м. На рисунках нижче наведено 3D модель-візуалізацію моделюючої будівлі, а також основне пожежне навантаження всередині приміщень.

Вибір розрахункового сценарію пожежі зроблено експертним шляхом, на основі аналізу пожежної небезпеки будівлі, об'ємно-планувальних рішень об'єкту, параметрів евакуаційних шляхів та виходів, а також кількості місць розміщення людей в приміщеннях. При цьому враховано вимоги п. 1.2 додатку 2 ГОСТ 12.1.004-91.

Для цілей розрахунку завжди обираємо різноманітні сценарії розвитку пожежі в приміщеннях при виникненні надзвичайних ситуацій. В розрахунках використовуємо типове пожежне навантаження:
– удільне тепловиділення;
– нижча теплота згоряння;
– лінійна швидкість розповсюдження полум'я;
– питома масова швидкість вигоряння;
– димоутворююча здатність;
– споживання кисню.

Виділення газу:
– вуглекислий;
– чадний;
– хлористий водень.

При моделюванні виникненні пожежі дим та інші небезпечні чинники пожежі розповсюджуються під стелями об'єктів, формуючи димовий шар та опускаються, блокуючи евакуаційні виходи.

При отриманні результатів польовою моделлю в програмі FDS проектуємо моделі будівель, де описуємо реакцію, поверхню та джерело горіння згідно даних про пожежне навантаження.

Під час моделювання наявність і робота автоматичних систем пожежогасіння (АСПГ) та систем протидимного захисту (СПДЗ) або враховується, або не враховується, в залежності від наявних конструктивних рішень та відповідного протипожежного обладнання.

Далі приймаємо, що пожежа розповсюджується всередині приміщення до максимальної площі. Динаміка розвитку пожежі зазвичай моделюється протягом 900 секунд.

Для обліку даних розповсюдження небезпечних чинників пожежі біля виходів з будівлі встановлюються вимірювачі. Кожен вимірювач є комплексним вимірювальним приладом і складається з декількох датчиків. Датчик являє собою контрольну точку вимірювання небезпечних чинників пожежі (температура, видимість, тепловий потік, концентрація кисню, монооксиду вуглецю (чадного газу) та діоксиду вуглецю (вуглекислого газу).

Відображення динаміки розповсюдження диму, розподілу температури повітря та видимості за допомогою горизонтальних плоскостей (Slice). Залежності показують, через який час після початку пожежі досягаються гранично допустимі значення по кожному з небезпечних чинників пожежі на вимірювачах. Далі формується таблиця в якій вказується час досягнення гранично допустимих значень небезпечних чинників пожежі протягом часу моделювання пожежі (900 с) на моделюючому об'єкті.

Після чого даний розрахунок прораховується в нашому програмному засобі Eva-APP, на підставі якої вже отримуємо кінцевий результат часу евакуації людей з приміщень при пожежі до настання небезпечних факторів пожежі. Потім формується висновок: «Чи забезпечують прийняті об'ємно-планувальні рішення безпечну евакуацію людей?».
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83