05 Листопада, 2019

Розрахунок шляхів евакуації людей

Формування політик в сфері безпечної евакуації людей здійснює ДСНС України через науково-дослідні інститути, які виписують правила і вимоги до безпеки будівель.

В національному законодавстві чітко визначений перелік необхідних документів відповідно до яких здійснюється розрахунок необхідних шляхів евакуації людей при пожежі з тих чи інших приміщень.

Основоположним документом в сфері розрахунку евакуації та вимог до евакуаційних шляхів є ДБН 2009 року «Громадські будинки та споруди». Даним законодавчим актом визначено вимоги до:
  • Необхідної відстані від найвіддаленіших приміщень споруд до сходової клітини (з поверху) чи до виходу на зовні
  • Відповідної ширини шляхів евакуації залежно від типу будівлі чи споруди
  • Кількості та щільності людського потоку при евакуації людей з приміщень при пожежі
  • Маломобільних груп населення, яке має робочі місця в даній будівлі чи звичайні відвідувачі
  • Мінімальної ширини коридорів об'єктів на яких здійснюється розрахунок часу евакуації
  • Ширини маршів та сходових клітин на шляхах евакуації людей з приміщень в залежності від ступеня вогнестійкості будівель
  • Евакуаційних виходів будівель чи споруд
  • Необхідних протипожежних засобів вогнестійкості затримування пожежі (двері, екрани, відсіки, огорожі, перегородки і т.д.)
Окрім вищерозглянутого ДБН існують й інші нормативно-правові акти, які регулюють вимоги до шляхів евакуації та евакуаційних виходів людей в залежності від типу чи категорійності будівлі. Наприклад, ДБН В.1.1(2)-7, ГОСТ 1991 року (12.01.004), інші.

Єдиним об'єднуючим фактором будь-яких вимог до евакуаційних шляхів чи виходів є забезпечення безпеки працівників чи відвідувачів будівель та споруд. Кожен протипожежний акт націлений на забезпечення умов безпечної евакуації людей з приміщень у разі пожежі.

Не менш важливим фактором безпечної евакуації є:
  1. Розроблений та прорахований звіт розрахунку часу та шляхів евакуації людей при пожежі з будівлі.
  2. Забезпечення та дотримання звичайних правил поводження при евакуації, завдяки завчасним перевіркам та тренуванням в умовах «навчальної евакуації». Таким чином підприємство зможе з'ясувати усі недоліки та небезпеки, які потенційно можуть трапитися у разі надзвичайної ситуації. Наприклад, на шляхах та виходах не повинно бути різних перешкод руху потоку людей (меблі, вазони, сміття, бачки та інше приладдя), адже це додає велику затримку при русі та впливає на кінцевий час евакуації.
  3. Здійснення комплексу протипожежних заходів та засобів в приміщення підприємства (пожежні сигналізації та сповіщувачі, плани шляхів евакуації, системи димовидалення та пожежогасіння, встановлені протипожежні двері та екрани).
Наша компанія з професіональним підходом може здійснити оцінку протипожежних ризиків Вашого приміщення, а також здійснити розрахунок шляхів та виходів при евакуації людей у разі пожежі!
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83