19 Березня, 2019

Вимоги до шляхів евакуації людей при пожежі з приміщень

Розрахунок шляхів евакуації, як і час виходу людей на зовні при пожежі, – необхідна умова протипожежної безпеки будь-якого підприємства, установи чи організації. Перш за все, щоб відповісти на запитання необхідних і достатніх вимог до шляхів евакуації людей при надзвичайній ситуації, потрібно розібратися в дефініціях. Отже, що таке «шляхи евакуації»?

Шлях евакуації – це проміжки, ділянки, маршрути руху людей до евакуаційного виходу на зовні з будівлі, приміщення чи певної території за необхідний час і до настання небезпечного фактору пожежі. Такі шляхи формуються на етапі проектування, будівництва чи реконструкції приміщень та визначаються у відповідності з вимогами пожежної безпеки ДБН 2002 року. Шляхами евакуації слугують: коридори, сходові клітини, фойє, вестибюлі, ескалатори і т.д. Зазвичай, напрямки безпечної евакуації (шляхи) зображуються на кожному поверсі у вигляді плану (схеми) евакуації із зеленими лініями руху до евакуаційних виходів з будівлі.

На превеликий жаль, будівельники нехтують правилами та вимогами до евакуаційних шляхів, таким чином піддаючи людей до пожежної небезпеки. Зазвичай, це: зменшення ширини проходів, кількості евакуаційних виходів, сходових клітин або, в процесі експлуатації, закриття їх взагалі! Небезпечними факторами на шляху евакуації людей часто стають речі, такі як: банкомати, візки, побутові речі, предмети інтер'єру, залишки будівельних матеріалів – ці всі речі впливають на безпечний часу евакуації, що у свою чергу може призвести до заподіяння шкоди здоров'ю відвідувачів таких закладів.

З вище наведеного необхідно зробити висновок про перелік необхідних вимог, у відповідності із законодавством, до евакуаційних шляхів:
- при одночасному знаходженні більше 50 чоловік у будівлі має бути мінімум 2 евакуаційні виходи;
- двері мають бути достатньої ширини і висоти (вимоги ДБН) та відчинятися легко в напрямку руху людей до виходу на зовні;
- покриття підлоги на шляхах евакуації мають відповідати вимогам протипожежних норм та класу займання.

Звичайно, що достатній обсяг шляхів евакуації та вимог до них можливо передбачити лише за допомогою розрахунку часу евакуації людей з цієї будівлі. Даний розрахунок повинен проводитись спеціалізованими компаніями у відповідності з вимогами ГОСТ 91. Адже, розрахунок часу евакуації покаже проблемні ділянки руху людей, місця їх скупчення чи ущільнення, відстані до найближчих евакуаційних виходів, розглядаємо найгірші сценарії розвитку пожежі і т.д.

Наша компанія АЙМЕЙС має досвід професіонального розрахунку евакуації більше 10 років, про що говорить перелік наших клієнтів та партнерів! Ми використовуємо новітнє програмне забезпечення власного виробництва «EvaAPP» та інші моделюючі комплекси.
Слідкуйте за новинами компанії "АЙМЕЙС"
Підпишіться на новини та будьте в курсі останніх змін, знижок, акцій та багато іншого...
Наші контакти
Телефон: +38 (096) 563-92-83
Email: info.aimeice@gmail.com
Адреса: вул. Жилянська, 75, м. Київ
Вам зателефонувати?
Або зателефонуйте нам
+38 (096) 563-92-83